Produkty pszczele
Część III: Miody
Kolejny odcinek naszych doniesień naukowych o produktach pszczelich dotyczy miodów, o których
medycyna ludowa mówi, że pomagają ,,na wszystko''.
Leczenie ran
Miód używany był od wieków w celu poprawy gojenia
ran. Jego konsystencja i lepkość stwarzają doskonałe
warunki przyspieszające regenerację, a jednocześnie
tworzą barierę ochronną przed wtórnym zakażeniem.
Odkryto, że miód stymuluje makrofagi do produkcji
niektórych cytokin, co odgrywa istotną rolę w procesie
gojenia, a ze względu na wysoką osmolarność zmniejsza
obrzęk w ranach. Co więcej, miód wykazuje także
aktywność przeciwdrobnoustrojową (opisane poniżej)
oraz chroni przed uformowaniem biofilmu przez
patogeny. Z przeglądu ,,The Cochrane Collaboration''
z 2015 roku Honey as a topical treatment for wounds
[1] wynika, że miód nie wpływa w istotny sposób
na rany małe, cięte, jak po zabiegu chirurgicznym,
gdzie oczekujemy powstania rychłozrostu, a nie
ziarniny, dodatkowo taka rana jest zazwyczaj dobrze
oczyszczona i przy odpowiedniej pielęgnacji sporadycznie
dochodzi do wtórnego zakażenia. Inaczej jest
w przypadku ran, które uległy zakażeniu, gdyż miód
w połączeniu z ogólnosystemową antybiotykoterapią
w znaczący sposób skracał czas gojenia takich ran oraz
przyspieszał eradykację patogenów, w porównaniu do
miejscowego leczenia antyseptycznego [2]. Jeśli chodzi
o tzw. rany przewlekłe (np. owrzodzenia podudzi,
stopa cukrzycowa, uszkodzenia zmiażdżeniowe), najnowsze
badania [3-5] pokazują, że miód przyspiesza gojenie
takich uszkodzeń, spośród których na szczególną
uwagę zasługują rany u osób cierpiących na cukrzycę.
Leczenie ran przewlekłych dotyczy także chorób narządów
układu moczowo-płciowego, np. zgorzeli Fourniera.
Dotychczas na ten temat przeprowadzono tylko
dwa badania. Do pierwszego z nich włączonych zostało
30 pacjentów; wstępna analiza wykazała znaczące
skrócenie czasu gojenia zgorzeli w grupie leczonej
miodem o średnio 8 dni w porównaniu do leczenia
standardowego (MD 8 dni, 95% CI: -6,08 do -9,92 dni),
bez wpływu na śmiertelność [6]. W drugiej pracy do badania włączono tylko 17 pacjentów, u których
zastosowano standardowe leczenie chirurgiczne i chemioterapeutyczne
(ogólnoustrojowe) połączone z opatrunkami
wykonywanymi z miodu. Wyniki wskazują
na znaczne skrócenie czasu gojenia zgorzeli Fourniera
u dodatkowo leczonych miejscowo miodem, co pozwalało
na skrócenie czasu hospitalizacji i znaczącą
poprawę stanu zdrowia chorych [7]. Dalsze badanie
wpływu miodu leczniczego na terapię zgorzeli Fourniera
wymaga jednak obserwacji obejmujących większą
grupę pacjentów wraz z grupą kontrolną i randomizacją.
Jednakże wyniki tych obserwacji są bardzo
zachęcające.
Plaster miodu na ramce typu dadanta (zdjęcie własne autorów)
Właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe
oraz przeciwgrzybicze, włączając w to aktywność
przeciwko mykobakteriom, a także wieloopornym
bakteriom, jak VRE (vancomycin-resistant enterococci)
lub MRSA (methicilin-resistant S. aureus) [8]. Te
właściwości przeciwdrobnoustrojowe miód zawdzięcza
wysokiej aktywności peroksydazowej i nieperoksydazowej
(np. metyloglioksalowi), a także niskiemu pH
i wysokiej osmolarności, co hamuje wzrost bakterii.
Trzeba jednak pamiętać ze miody różnią się między
sobą aktywnością przeciwdrobnoustrojową, co dostrzeżone
zostało przez FDA (The US Food and Drug
Administration) oraz TGA (Australian Therapeutic
Goods Administration), które potwierdziły bezpieczeństwo
i dopuściły do użytku miód leczniczy.
Aktywność przeciwwirusowa
Właściwości przeciwwirusowe miód prawdopodobnie
zawdzięcza metyloglioksalowi, na co wskazują badania
przedkliniczne wobec wirusa HIV-1, grypy (w połączeniu
z terapią neuraminidazą), a także VZV [14-16].
W chorobach urologicznych bardzo interesującą ścieżką
terapeutyczno-badawczą było zastosowanie miodu
do leczenia nawracających zakażeń wirusem HSV
w porównaniu do miejscowego leczenia acyklowirem
[17]. W wynikach tego badania odnośnie opryszczki
wargowej uzyskano szybsze gojenie (43%), krótszy
czas ataków bólowych (35%), krótszy czas występowania
wykwitów (39%) w porównaniu do leczenia
acyklowirem. Jeszcze lepsze wyniki uzyskano w leczeniu
opryszczki narządów płciowych: szybsze gojenie
(59%), krótszy czas ataków bólowych (50%), krótszy
czas występowania wykwitów (49%). Działanie przeciwko
wirusowi HSV-1 potwierdza także badanie Hashemipour
z 2014 roku [18].
Aktywność przeciwbakteryjna
Najbardziej znane i najczęściej używane są miody
lecznicze o najwyższej aktywności przeciwbakteryjnej:
miód Manuka (produkowany w Nowej Zelandii) i Medihoney Medihoney
(produkowany w Australii); ich głównym atutem
jest wysoka aktywność nawet przy niskim stężeniu
(roztwór rzędu 15-30%). Ciekawym odkryciem było
wykazanie podobnej skuteczności miodu w profilaktyce
zakażeń bakteryjnych w porównaniu z miejscowym
stosowaniem antybiotyków, nie powodując przy tym
jakiejkolwiek oporności patogenów w przeciwieństwie
do chemioprofilaktyki. Powyższą właściwość miejscowego
stosowania miodu w profilaktyce zakażeń postanowiono
zbadać u pacjentów hemodializowanych,
którzy wymagają długotrwałego utrzymywania cewników
naczyniowych lub otrzewnowych ulegających częstym
zakażeniom, powodując poważne konsekwencje.
Najbardziej znane dwa badania kliniczne to: HONEYPOT
[9], do którego zostali włączeni pacjenci poddawani
dializie otrzewnowej, oraz badanie Johnsona
i współpracowników [10], do którego włączono pacjentów
z cewnikami naczyniowymi. W obu pracach
miejscowo podawano żel zawierający miód Medihoney
i efekty porównywano z miejscowo stosowaną
mupirocyną. Oba badania były randomizowane i wykazały,
że miód w podobnym stopniu chroni przed zakażeniem
co mupirocyna, dodatkowo nie powodując
oporności mikroorganizmów na chemioterapeutyki.
Warto jednak zaznaczyć, iż nie każdy pacjent odniesie
korzyści ze stosowania profilaktyki miodem leczniczym,
czego także dowiodło badanie HONEYPOT,
w którym w analizie podgrup u pacjentów z cukrzycą
wcześniej występowały punkty końcowe badania, jak:
pierwsza infekcja związana z dializami lub zapalenie
otrzewnej, co dowodzi, że profilaktyka miodem u pacjentów
z cukrzycą nie przynosi oczekiwanych korzyści.
Jeśli chodzi o zakażenia bakteryjne działanie miodu
wykazano między innymi wobec: Helicobacter pylori,
Salmonella typhi MDR (multi drug resistance),
Streptococcus pyogenes, Streptococcus faecalis,
Literia monocytogenes, Staphylococcus aureus,
Eschierichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter
baumanni, Kliebsiella pneumoniae, Proteus
species [11-13]. Wiele spośród wymienionych patogenów
powoduje zakażenia dróg moczowych, których
prewencja i leczenie w przyszłości być może zostaną
wsparte przez apiterapię i szerokie spektrum aktywności
przeciwbakteryjnej miodu.
Aktywność przeciwgrzybicza
Właściwości przeciwgrzybicze produktów pszczelich
są znane i wykorzystywane w medycynie od dawna.
Jako mechanizmy działania miodu opisane zostały:
ingerencja w progresję cyklu komórkowego, budowę
ściany komórkowej oraz funkcjonowanie mitochondriów
Candida albicans [19, 20]. Interesujące wyniki
działania przeciwgrzybiczego produktów pochodzenia
pszczelego uzyskali naukowcy z Turcji, którzy
udowodnili, że wszystkie produkty pszczele wykazują aktywność przeciwgrzybiczą w następującej sile: propolis
> pyłek > mleczko pszczele > miód. Aktywność
była porównywana in vitro w stosunku do flukonazolu;
dodatkowo wykazano działanie produktów pszczelich
wobec opornych szczepów Candida spp. [21].
Najnowsze badania z 2015 roku porównywały skuteczność
mieszanki jogurtu i miodu do clotrimazolu
w leczeniu grzybicy pochwy. Okazało się, iż naturalna
mieszanka wykazywała podobną lub nieco wyższą
skuteczność w leczeniu oraz szybciej znosiła subiektywne
objawy choroby [22].
Produkty pszczele pozyskiwane z naszej pasieki. Od lewej: miód akacjowy, pyłek pszczeli, miód rzepakowy, miód lipowy, miód gryczany (zdjęcie
własne autorów)
Działanie przeciwnowotworowe
Głównymi składnikami mającymi właściwości antynowotworowe
według literatury są pochodne fenolowe
zawarte w miodzie, z których najczęściej wymieniane
są estry kwasu kawowego, chryzyna, galangina i apigenina
[23, 24]. Komponenty te wykazują szereg właściwości
antyproliferacyjnych i proapoptotycznych, co
odgrywa podstawową rolę w terapii nowotworów. Wykryte
mechanizmy to między innymi:
- zwiększenie generacji reaktywnych form tlenu
(RFT) w populacji komórek nowotworowych;
- zwiększenie stężenia białka TP53 - ,,strażnika
genomu'' i zatrzymanie proliferacji w fazie G1 cyklu
komórkowego;
- stymulacja apoptozy: głównie poprzez aktywację
kaspazy 3, zwiększenie aktywacji białek proapoptotycznych
Bax, Bim (zwiększenie stosunku Bax/Bcl-2), stymulację uwalniania cytochromu c;
- obniżenie ekspresji onkogenów c-myc i K-RAS
[25-28]. Ze względu na bardzo szerokie spektrum działania
przeciwnowotworowego miodu w artykule opisane
zostały przykłady ważne dla praktyki urologicznej
oraz kilka wybranych, które mogą zainteresować czytelnika.
Ze względu na bardzo szerokie spektrum działania
przeciwnowotworowego miodu w artykule opisane
zostały przykłady ważne dla praktyki urologicznej
oraz kilka wybranych, które mogą zainteresować czytelnika.
Rak pęcherza moczowego
Dotychczas przeprowadzono jedno badanie, w którym
Swellam i współpracownicy udowodnili zarówno w testach
in vitro, jak i in vivo na myszach (stosowanie
miejscowe i ogólnoustrojowe miodu) aktywność antyproliferacyjną
i obniżającą aneuploidię w komórkach
raka pęcherza moczowego [29]. Te obiecujące właściwości
wymagają jednak dalszej eksploracji.
Rak gruczołu krokowego
W próbach in vitro wykazano, iż miód akacjowy wykazuje
działanie antyproliferacyjne zwiększając ilość komórek
w fazie G0/G1, a także obniża ekspresję białka
Bcl-2 oraz poziom PSA w komórkach nowotworowych
linii PC-3. Taka aktywność prowadzi aż do 50% redukcji
proliferacji komórek nowotworowych [30]. Podobne
doświadczenia potwierdziła praca Kassi odnośnie
działania antyproliferacyjnego na komórki raka stercza
w miodzie tymiankowym pochodzącym z różnych
regionów Grecji. Wydaje się, że wysoka zawartość monoterpenów
i pochodnych fenolowych powoduje tak
wysoką skuteczność wymienionych miodów wobec
linii komórkowych raka stercza [31].
Rak nerki
W testach in vitro na komórkach ludzkiego raka nerki
(ACHN) potwierdzono, że miód w stężeniu 2,5-20% zwiększa liczbę komórek apoptotycznych (zwiększenie
liczby komórek we wczesnej fazie apoptozy o 2-19%
oraz późnej fazie o 10-43,8%), przy czym skuteczność
i efektywność terapii miodem była proporcjonalna
do jego stężenia [32].
Powyższe badania potwierdzają, że terapia miodem
może być bardzo korzystna i wskazana dla pacjentów
onkologicznych, także jako terapia wspomagająca.
Jednak dokładne mechanizmy i skuteczność działania
miodu w tych nowotworach wymagają dokładniejszych
badań, a jego wykorzystanie w terapii wydaje się
odległą przyszłością.
Czerniak złośliwy
Wykazano właściwości hamujące rozwój tego bardzo
złośliwego nowotworu w badaniach in vitro i in
vivo na myszach przy podawaniu dożylnym miodu
oraz udowodniono, że terapia łączona - chemioterapia
(paklitaksel) z miodem była dużo efektywniejsza
in vivo od każdej z osobna, co dowodzi, że miód może
zwiększać odpowiedź na chemioterapię, poprawiając
rokowanie pacjentów - w badaniu przeżywalność
w 25. dniu 20% vs 60% (paklitaksel vs miód Manuka
+ paklitaksel) [33].
Glioblastoma multiforme (stopień IV wg WHO)
Jest to jeden z najbardziej agresywnych guzów ośrodkowego
układu nerwowego, o bardzo wysokim indeksie
proliferacyjnym, spotykany głównie u osób młodych.
Właściwości tego nowotworu stanowią o jego
skrajnie złym rokowaniu. Wszystkie dotychczasowe
testy dotyczyły komórek nowotworowych (U87MG),
które były poddawane działaniu miodu, chemioterapeutyku
(temozolamidu) i obu jednocześnie. Wyniki
badań przeprowadzonych przez naukowców z Białegostoku
testujących polski miód są bardzo obiecujące.
Miód wykazał zwiększenie efektywności chemioterapii
nawet do 30% względem cytotoksyczności wobec
komórek nowotworowych oraz hamował metaloproteinazy
MMP-2 i 9 biorące udział w progresji i przerzutach
glioblastoma [34, 35].
Rak piersi i szyjki macicy
W badaniach in vitro na komórkach ludzkiego raka
piersi (MCF-7 i MDA-MB-231) oraz raka szyjki macicy
(HeLa) udowodniono, że miód Tualang (pochodzący
z Malezji) w znaczący sposób zwiększa aktywację
apoptozy w wymienionych liniach komórkowych [36].
W 2013 roku potwierdził to Yaacob, wykazując synergistyczne
działanie z tamoksyfenem na tych samych
liniach komórkowych raka piersi. Terapia mieszana
wykazywała doskonałe wyniki, przewyższając rezultaty
w grupie leczonych jednym preparatem; dotyczyło
to także komórek bez receptorów estrogenowych [37].
Najnowsze badanie niemieckich naukowców wykazało,
że miód łagodzi objawy menopauzalne u pacjentek
poddanych leczeniu antyestrogenowemu [38]. Te
odkrycia stwarzają szansę na zwiększenie efektywności
terapii raka piersi, ale także na poprawę komfortu
procesu leczenia.
Inne właściwości miodów
Udowodnione naukowo właściwości miodu ważne
dla innych specjalności lekarskich:
- Okulistyka - zastosowanie: zapalenie spojówek, rogówki,
uszkodzenia rogówki, chemiczne i termiczne
uszkodzenia oczu [39].
- Diabetologia: stymulacja sekrecji insuliny, obniżenie
glikemii, korzystny wpływ na lipidogram; wskazuje
to na szczególnie korzystne zastosowanie u pacjentów
z cukrzycą typu 2. Z pewnością może mieć
też zastosowanie jako słodzik/zamiennik cukru,
gdyż nie powoduje wzrostu glikemii u pacjentów
z cukrzycą w teście OGTT w porównaniu do glukozy
[40, 41].
- Kardiologia: większość działań została udowodniona
w testach in vivo na zwierzętach. Wykorzystywano
głównie dobroczynne działanie flawonoidów,
które wykazują funkcje: przeciwpłytkowe, wazorelaksacyjne,
antyoksydacyjne. Dodatkowo wykazano
na grupie 55 pacjentów, iż suplementacja 70 g
miodu na dobę przez 30 dni obniża poziom:
cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, LDL, CRP,
a podwyższa poziom HDL, nie wpływając negatywnie
na wagę i otyłość, co może pozytywnie remodelować
czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
[42, 43].
- Dermatologia: podkreślana jest przydatność miodu
w takich schorzeniach, jak: trądzik, łojotok, grzybica
czy nawet łuszczyca [44, 45].
- Neurologia: wykazano szereg właściwości wpływających
na ośrodkowy układ nerwowy, w tym prokognitywne,
antyoksydacyjne, antydepresyjne
i neuroprotekcyjne. Może to stworzyć w przyszłości
możliwość wykorzystania miodu w wielu chorobach,
jak: depresja, bóle neuropatyczne, choroba Alzheimera
czy Parkinsona [46, 47].
dr n. med. Artur Pietrusa
Oddział Urologii, Szpital im. L. Rydygiera, Częstochowa
Oddział Urologii, Szpital Angelius Provita, Katowice
Kamil Derbisz, student V roku
Wydział Lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, Katowice
Piśmiennictwo:
- Jull AB, Cullum N, Dumville JC, Westby MJ, Deshpande S, Walker N: Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 3. Art. No: CD005083. DOI: 10.1002/14651858.CD005083.pub4
- Al Waili 1999 [published data only] Al-Waili NS, Saloom KY: Effects of topical honey on post-operative wound infections due to gram positive and gram negative bacteria following caesarean sections and hysterectomies. European Journal of Medical Research 1999; 4(3): 126-130.
- Robson 2009 [published data only] Robson V, Dodd S, Thomas S: Standardized antibacterial honey (Medihoney) with standard therapy in wound care: randomized clinical trial. Journal of Advanced Nursing 2009; 65(3): 565-575.
- Gulati S, Qureshi A, Srivastava A, Kataria K, Kumar P, Balakrishna Ji A: A prospective randomized study to compare the effectiveness of honey dressings vs. povidone iodine dressing in chronic wound healing. Indian J Surg 2014; 76(3): 193-198.
- Kamaratos 2014 [published data only] Kamaratos AV, Tzirogiannis KN, Iraklianou SA, Panoutsopoulos GI, Kanellos IE, Melidonis AI: Manuka honey-impregnated dressings in the treatment of neuropathic diabetic foot ulcers. International Wound Journal 2014; 3: 259-252.
- Subrahmanyam 2004 Subrahmanyam M, Ugane: Honey dressing beneficial in treatment of Fournier's gangrene. Indian Journal of Surgery 2004; 66(2): 75-77.
- Haidari, Nazer, Ahmadinejad, Almasi, Khorramabadi, Pournia. :Honey in the treatment of Fournier's gangrene as an adjuvant: a cross sectional study. J Pak Med Assoc 2014 May; 64(5): 571-573.
- Maeda Y, Loughrey A, Earle JAF, Millar BC, Rao J, Kearns A, et al.: Antibacterial activity of honey against community-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus (CA-MRSA) Complement Ther Clin Pract 2008; 14: 77-82.
- Johnson, Badve, Pascoe, Beller, Cass, Clark, de Zoysa, Isbel, McTaggart, Morrish, Playford, Scaria, Snelling, Vergara, Hawley; HONEYPOT Study Collaborative Group. Antibacterial honey for the prevention of peritoneal-dialysis-related infections (HONEYPOT): a randomised trial. Lancet Infect Dis 2014 Jan; 14(1): 23-30.
- Johnson DW1, van Eps C, Mudge DW, Wiggins KJ, Armstrong K, Hawley CM, Campbell SB, Isbel NM, Nimmo GR, Gibbs H: Randomized, controlled trial of topical exit-site application of honey (Medihoney) versus mupirocin for the prevention of catheter-associated infections in hemodialysis patients. J Am Soc Nephrol 2005 May; 16(5): 1456-1462. Epub 2005 Mar 23.
- Asadi-Pooya A, Pnjehshahin MR, Beheshti S: The antimycobacterial effect of honey: an in vitro study. Riv Biol 2003; 96: 491-496.
- Meda A, Lamien EC, Millogo J, Romito M, Nacoulma OG: Ethnopharmacological communication therapeutic uses of honey and honeybee larvae in central Burkina Faso. J Ethnopharmacol 2004; 95: 103-107.
- Tahereh Eteraf-Oskouei and Moslem Najafi: Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review. Iran J Basic Med Sci 2013 Jun; 16(6): 731-742.
- Behbahani M1: Anti-HIV-1 activity of eight monofloral Iranian honey types. PLoS One 2014 Oct 21; 9(10):e108195.
- Charyasriwong, Watanabe, Rahmasari, Matsunaga, Haruyama, Kobayashi: In vitro evaluation of synergistic inhibitory effects of neuraminidase inhibitors and methylglyoxal against influenza virus infection. Arch Med Res 2015 Jan; 46(1): 8-16.
- Shahzad A, Cohrs RJ: In vitro antiviral activity of honey against varicella zoster virus (VZV): A translational medicine study for potential remedy for shingles. Transl Biomed 2012; 3(2)
- Al-Waili NS: Topical honey application vs. acyclovir for the treatment of recurrent herpes simplex lesions. Med Sci Monit 2004 Aug; 10(8): MT94-8. Epub 2004 Jul 23.
- Hashemipour MA, Tavakolineghad Z, Arabzadeh SA, Iranmanesh Z, Nassab SA. Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Against HSV-1. Wounds. 2014 Feb; 26(2): 47-54.
- Banaeian-Borujeni S, Mobini GR, Pourgheysari B, Validi M: Comparison of the effect of honey and miconazole against Candida albicans in vitro. Adv Biomed Res 2013 Jul 30; 2: 57.
- Canonico B, Candiracci M, Citterio B, Curci R, Squarzoni S, Mazzoni A, Papa S, Piatti E: Honey flavonoids inhibit Candida albicans morphogenesis by affecting DNA behavior and mitochondrial function. Future Microbiol 2014; 9(4): 445-456.
- Koç AN, Silici S, Kasap F, Hormet-Oz HT, Mavus-Buldu H, Ercal BD: Antifungal activity of the honeybee products against Candida spp. and Trichosporon spp. J Med Food 2011 Jan-Feb; 14(1-2): 128-134.
- Darvishi M, Jahdi F, Hamzehgardeshi Z, Goodarzi S, Vahedi M: The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis. Glob J Health Sci 2015 Apr 3; 7(6): 43971.
- Michaluart P, Masferrer JL, Carothers AM, Subbaramaiah K, Zweifel BS, Koboldt C, Mestre JR, Grunberger D, Sacks PG, Tanabe T, Dannenberg AJ: Inhibitory effects of caffeic acid phenethyl ester on the activity and expression of cyclooxygenase-2 in human oral epithelial cells and in a rat model of inflammation. Cancer Res 1999 May 15; 59(10): 2347-2352.
- Jaganathan SK, Mandal M: Antiproliferative effects of honey and of its polyphenols: a review. Journal of Biomedicine and Biotechnology 2009; (2009): 13
- Jaganathan SK, Balaji A, Vellayappan MV, Asokan MK, Subramanian AP, John AA, Supriyanto E, Razak SI, Marvibaigi M: A review on antiproliferative and apoptotic activities of natural honey. Anticancer Agents Med Chem 2014; 15(1): 48-56.
- Tonks A, Cooper RA, Price AJ, Molan PC, Jones KP. Stimulation of TNF- release in monocytes by honey. Cytokine 2001; 14(4): 240-242.
- Jaganathan SK, Mandal M: Involvement of non-protein thiols, mitochondrial dysfunction, reactive oxygen species and p53 in honey-induced apoptosis. Investigational New Drugs 2010; 28(5): 624-633.
- Pichichero E, Cicconi R, Mattei M, Muzi MG, Canini A: Acacia honey and chrysin reduce proliferation of melanoma cells through alterations in cell cycle progression. International Journal of Oncology 2010; 37(4): 973-981.
- Swellam T, Miyanaga N, Onozawa M, Hattori K, Kawai K, Shimazui T, Akaza H: Antineoplastic activity of honey in an experimental bladder cancer implantation model: in vivo and in vitro studies. Int J Urol 2003 Apr; 10(4): 213-219.
- Muhammad Aliyu, Oyeronke A Odunola, Ahsana D Farooq, Ahmed M Mesaik, Muhammad I Choudhary, Beenish Fatima, Tariq A Qureshi and Ochuko L Erukainure: Acacia Honey Modulates Cell Cycle Progression, Pro-inflammatory Cytokines and Calcium Ions Secretion in PC-3 Cell Lines. J Cancer Sci Ther 2012; 4: 401-407.
- Kassi E, Chinou I, Spilioti E, Tsiapara A, Graikou K, Karabournioti S, Manoussakis M, Moutsatsou P: A monoterpene, unique component of thyme honeys, induces apoptosis in prostate cancer cells via inhibition of NF-B activity and IL-6 secretion. Phytomedicine 2014 Sep 25; 21(11): 1483-1489.
- Saeed Samarghandian, Jalil Tavakkol Afshari and Saiedeh Davoodi. Honey induces apoptosis in renal cell carcinoma. Pharmacogn Mag 2011 Jan; 7(25): 46-52
- Fernandez-Cabezudo MJ, El-Kharrag R, Torab F, Bashir G, George JA, El-Taji H, al-Ramadi BK: Intravenous administration of manuka honey inhibits tumor growth and improves host survival when used in combination with chemotherapy in a melanoma mouse model. PLoS One 2013; 8(2): e55993.
- Borawska MH, Markiewicz-Żukowska R, Naliwajko SK, Moskwa J, Bartosiuk E, Socha K, Surażyński A, Kochanowicz J, Mariak Z: The interaction of bee products with temozolomide in human diffuse astrocytoma, glioblastoma multiforme and astroglia cell lines. Nutr Cancer 2014; 66(7): 1247-1256.
- Moskwa Justyna, Borawska Maria H, Markiewicz-Zukowska Renata, Puscion-Jakubik Anna, Naliwajko Sylwia K, Socha Katarzyna, Soroczynska Jolanta: Polish Natural Bee Honeys Are Anti-Proliferative and Anti-Metastatic Agents in Human Glioblastoma multiforme U87MG Cell LinePLoS One. 2014 Mar 4; 9(3): e90533
- Fauzi AN, Norazmi MN, Yaacob NS: Tualang honey induces apoptosis and disrupts the mitochondrial membrane potential of human breast and cervical cancer cell lines. Food Chem Toxicol 2011 Apr; 49(4): 871-878.
- Yaacob NS, Nengsih A, Norazmi MN: Tualang honey promotes apoptotic cell death induced by tamoxifen in breast cancer cell lines. Evid Based Complement Alternat Med 2013; 989841.
- Munstedt K, Voss B, Kullmer U, Schneider U, Hubner J: Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients. Mol Clin Oncol 2015 Jul; 3(4): 869-874. Epub 2015 May 4.
- Salehi A, Jabarzare S, Neurmohamadi M, Kheiri S, Rafieian-Kopaei M: A double blind clinical trial on the efficacy of honey drop in vernal keratoconjunctivitis. Evid Based Complement Alternat Med 2014; 287540.
- Al-Waili NS: Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food 2004 Spring; 7(1): 100-107.
- Nazir L, Samad F, Haroon W, Kidwai SS, Siddiqi S, Zehravi M: Comparison of glycaemic response to honey and glucose in type 2 diabetes. J Pak Med Assoc 2014 Jan; 64(1): 69-71.
- Khalil MI, Sulaiman SA: The potential role of honey and its polyphenols in preventing heart diseases: a review. Afr J Tradit Complement Altern Med 2010; 7(4): 315-321. Epub 2010 Jul 3.
- Yaghoobi N, Al-Waili N, Ghayour-Mobarhan M, Parizadeh SM, Abasalti Z, Yaghoobi Z, Yaghoobi F, Esmaeili H, Kazemi-Bajestani SM, Aghasizadeh R, Saloom KY, Ferns GA: Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. ScientificWorld Journal 2008 Apr 20; 8: 463-469.
- Eady EA, Layton AM, Cove JH: A honey trap for the treatment of acne: manipulating the follicular microenvironment to control Propionibacterium acnes. Biomed Res Int 2013; 2013: 679680.
- Burlando B, Cornara L: Honey in dermatology and skin care: a review. J Cosmet Dermatol 2013 Dec; 12(4): 306-313.
- Muhammad A, Odunola OA, Gbadegesin MA, Sallau AB, Ndidi US, Ibrahim MA: Inhibitory effects of sodium arsenite and acacia honey on acetylcholinesterase in rats. Int J Alzheimers Dis 2015; 2015: 903603.
- Mohammad Mijanur Rahman, Siew Hua Gan, and Md. Ibrahim Khalil. Neurological Effects of Honey: Current and Future Prospects. Evid Based Complement Alternat Med 2014; 2014: 958721.
|